Tartályok típusai


A puffertartályoknak többféle változata van, léteznek fűtési és használati melegvíz-tartályok, valamint kombi tartályok is.

A fűtési puffertartályokon belül is több csoportot különböztethetünk meg, vannak hőcserélő nélküli, egy szolár hőcserélős, és két szolár hőcserélős változatok. A berendezés belsejében nem szükséges bevonat, hiszen biztosan nem fog rozsdásodni, mivel a fűtési rendszerben nincs levegő.

A használati melegvíztároló tartályok (HMV) változatai a hőcserélő nélküli, egy szolár hőcserélős, két szolár hőcserélős, valamint utólagosan beépíthető hőcserélős formák lehetségesek. Ez utóbbi változatnál akár 4 különböző hőcserélő építhető be.

A kombi tartályoknál megkülönböztethető típusok: a HMV hőcserélős, a HMV egy szolár hőcserélővel, valamint a HMV és két szolár hőcserélővel.

A hőszivattyús rendszereknél még több kombináció lehetséges, amelyek hőcserélő felületekben különböznek egymástól.
Hogyan válasszunk tartályt?

Először el kell döntenünk, hogy mire szeretnénk használni a tartályt. Alkalmazhatjuk melegvíz előállításra, fűtés rásegítésre vagy ezek kombinációjára.
- A sima hőszigetelt puffertartályt ajánlott választanunk, ha a fűtési költségeinket szeretnék csökkenteni, illetve célunk még a fűtés korszerűsítése.
 Viszont vétek volna kihagynunk a melegvíz ellátást, elektromos bojlerek kikötése, megszüntetése nagyon kellemes érzés. Ez a megtakarítás havi 7000 Ft kb. Ennyit fogyaszt egy kis villany bojler.
- A napkollektoros rendszerek esetében az egy vagy két hőcserélős szigetelt puffertartályok közül kell választani.

A melegvíz ellátást is erről a tartályról oldjuk meg, egy külső hőcserélő, melegvíz modul segítségével. Nagyon sokan azért keresik a két hőcserélős tartályt, mert úgy gondolják, hogy a melegvíz készítéshez megfelelő a belső hőcserélő.
A napkollektoros rendszerhez szükséges egy belső hőcserélő, ez egy külön kőr, fagyálló folyadék kering benne. A pufferben a fűtés köri víz kering, a meleg vizet, mint már írtam külső hőcserélővel állítjuk elő.
 
               500 l-es puffer                             1000 l-es puffer

Nem kell túlbonyolítani egy rendszert, külön tartály a HMV-nek, külön a fűtés rendszernek.
A kereskedők ezt ajánlják, mert több tartályt szeretnének eladni, de ezzel csak bonyolítják a rendszer működését, a vezérlés feladatát.
Ha tökéletesen van méretezve egy fűtés rendszer energia szükséglete és a család melegvíz igénye, a kellő nagyságú tartályt választjuk, soha nem lesz energia hiányunk.
Kiegyensúlyozott, folyamatos lesz az elvételezés.