Mikor térül meg?


A puffertartályok vásárlásával kapcsolatban felmerülő első kérdés, hogy mikor térül meg a befektetés.

A megtérülés mindenképp garantált. A fatüzeléses megoldás egy különösen jó fűtési alternatíva, hiszen az áram, az olaj és a távfűtés egyre drágább lesz. Egy puffertartály beszerelésével még tovább lehet csökkenteni a költségeket, egyrészt az idővel lehet spórolni, másrészt az automatikus vezérlést minden energiát kisajtol a fahasábokból.

Egy egyszerű számítás segítségével ki lehet következtetni az eszköz megtérülési idejét. Átlagosan 5 hónapot, tehát kb. 150 napot fűtünk egy évben. A kazán teljesítményét a leghidegebb napokhoz tervezték, a -15°C körüli időjáráshoz. Egy évben hozzávetőleg 10-15 ilyen nap van. A fennmaradó 135 napban kihasználatlan a kazán teljesítménye. Ha + 10°C a külső hőmérséklet, akkor a kazán teljesítményének a tizede kerül a házba, a többi a kéményen keresztül távozik. Ezek után végig kell gondolni, hogy megéri-e nekünk 135 napon keresztül a rendelkezésre álló hőenergia csupán kis részét felhasználni?

Konkrét számokkal is alá lehet támasztani ezt a gondolatmenetet. Ha adott egy 120 négyzetméteres régi, szigetelés nélküli épület, akkor 35kW szükséges ahhoz, hogy +5°C-kal felfűtsük. Puffertartály nélküli fatüzelés esetén 5-6-szor után kell tölteni a kazánt. A hőmérséklet így is folyamatosan ingadozni fog a lakásban. A rendszernek több hátránya van, hiszen nagy az időráfordítás és a kazán a minimális levegő hozzáadás miatt kormol is. Ha beszerelünk egy puffertartályt a rendszerbe, akkor a kazánba keletező energiát el lehet tárolni, és akkor felhasználni, amikor szükség van rá. Egy begyújtással egy egész napon keresztül melegen tartható az épület.