Laddomat


A laddomat egy olyan gépészeti egység, amely energiatakarékosan egyenletes hőmérsékletet biztosít a lakásban és elősegíti a puffertartály gyors feltöltését, egy esetleges áramszünet esetén pedig a gravitációs cirkuláció által biztosított a rendszer működése.

Az áram, az olaj és a távfűtés is egyre drágább lesz, így manapság kifizetődőbb a fatüzeléses megoldást választani, amivel időt és pénzt lehet spórolni. A puffertartály által a rendszer működése még inkább tökéletes lesz. A kazán hatékonysága a tartály nélkül akár a felére is csökkenhet. Így sokkal több fát kell elégetni, valamint a kéményt gyakrabban kell tisztítani, illetve a környezet terhelése is fokozottabb. Egy puffertartály segítségével ezek a problémák megszűntethetők. Egy megfelelő méretű és jól bekötött tartállyal a kazán hatékonysága akár 70-90%-ra emelhető. A magas hőmérséklet hosszú ideig biztosított a lakásban, a felfűtött területtől és a tartály méretétől függően 10-20 óráig tartja melegen a házat, ezt követően szükséges újra begyújtani.
A laddomat segít abban, hogy a kazán begyújtását követően gyorsan elérhető legyen a magas üzemi hőmérséklet. Az eszköz felmelegíti a kazán aljában lévő vizet, így elkerülhető a kazán rozsdásodása és az eszköz élettartama nő. Az optimális rétegződés által a puffertartály magas hőmérsékleten lassan és egyenletes töltődik fel. A fa leégése után a visszamaradó parázs által keletkező hő a puffertartályba kerül. Ha áramszünet lép fel, és leáll a szivattyú, akkor az ön-cirkuláló által kerül a tartályba a hő.                                                     

A ladomat működése automatikas, a termosztát vezérli a szivattyú indítását és leállítását. A berendezés nem igényel külön felügyeletet és karbantartást, csak a beüzemelésnél kell beprogramozni az eszközt.


A laddomat könnyen és gyorsan telepíthető, mivel ez egy komplett rendszer. A berendezés méretét a kazán és a tank közötti távolság határozza meg. A csövek mérete és a rövidsége biztosítja a megbízható működést, abban az esetbe is, ha fokozódik a meleg iránti igény.