Miért érdemes puffertartályt használni?


Manapság jelentős kiadás az épületek fűtése, valamint melegvízzel való ellátása. A puffertartály az az eszköz, amivel okosan lehet spórolni.

A fűtési technológiák folyamatosan fejlődnek. A korábbi években a vegyestüzelésű rendszerek voltak a legelterjedtebbek, valószínűleg az egyszerű működésük miatt. A probléma az volt, hogyha befűtöttek, akkor egy ideig túlzottan meleg volt, majd a fa leégése után a hőmérséklet hirtelen lezuhant. A gázfűtés ezt a kényelmetlenséget orvosolta, a komfortossága miatt így sokan inkább ezt a megoldást választották. Azonban ma ez a legköltségesebb alternatíva.

Manapság a figyelem ismét a vegyestüzelésű rendszerek felé fordul, mivel ez a legolcsóbb fűtési mód, a kiépítése olcsó és a technológia is folyamatosan fejlődik. A régi komfort nélküli rendszer, ahol állandó hőingadozással kellett számolni, már a múlté. A puffertartály beépítésével jóval hosszabb ideig lehet biztosítani a meleget, és elég naponta egyszer begyújtani. Nagyon szélsőséges időjárás esetén kell többször begyújtani, de ekkor sincs szó folyamatos táplálásról. Amennyiben a rendszerben nincs puffertartály, akkor a felesleges energia a kéményen keresztül távozik. A berendezés segítségével csak minimális energia veszik el. Főleg az átmeneti időszakokban fontos, hogy használjuk a berendezést, hiszen ekkor a kazán által előállított hőmennyiségből a felesleget a tartály tárolja. A puffertartály legnagyobb előnye, hogy a fűtési költség akár 70%-a is megtakarítható.

A szilárdtüzelésű kazánnál a tökéletlen égés miatt további hátrányok jelentkeznek. A probléma forrása a tökéletlen égés, amely korom és kátrányképződéssel jár. A tűztér visszahűlése miatt a füstgáz hőmérséklete csökken, és a vízgőz is kicsapódik. A folyamat közben átnedvesedik a kémény, és savas kémhatású folyadék képződik, amely megtámadja a kémény anyagát, és korrodálja a kazánt is. A puffertartállyal a füstgáz összetétele javul, és kevesebb szennyezőanyag jut a légkörbe.

          500 l-es HMV tároló                  1000 l-es fűtési puffertartály

A puffertartály lehetővé teszi a fűtés szobatermosztáttal való vezérlését. Miután a ház felfűtése megtörtént ez az eszköz egyszerűen lekapcsolja az épület fűtését, tehát a puffertartályba érkező melegvíz keringetését. Ha a kazán még üzemel, akkor a tartály fogja tárolni a hőt, később ez az eltárolt energia melegíti majd fel a lakást.

A tartályok ipari létesítményeket, és társasházakat képesek ellátni, mivel nagy méretben is megrendelhetők. Alternatív megoldás lehet, ha a tartályokat összekötik, így a mennyiséggel kapcsolatos lehetőségeknek nincs felső határa.